Lichaam en geest in balans…

Wat is paarden coaching?

 

Een paard is van nature een kudde-, en vluchtdier. Het is voor een paard heel belangrijk om te weten in hoeverre elk lid van de kudde in staat is te vluchten indien er gevaar dreigt. Wanneer er een nieuw kudde-lid zich aandient zal er door elk paard uit de kudde contact mee worden gemaakt om te onderzoeken in hoeverre de kudde veilig is met dit nieuwe kudde lid. Deze screening is er tevens op gericht om te bepalen of dit kudde lid sterker c.q. slimmer is, met andere woorden of deze het leiderschap wel of niet op zich wil nemen. Wanneer hier onduidelijkheid over bestaat zal dit onderling worden uitgevochten. Veelal gebeurt dit door een hinnik of hoofdzwaai en dan is het vaak al bepaald. Hengsten kunnen zich wat meer laten gelden en daar kan het er wat harder aan toe gaan.

 

Het screenen van een nieuw kudde lid

Een paard is zeer sensitief en voelt alle energieën die dieren en dus ook mensen uitstralen. Dit is ook noodzakelijk om te weten of de leeuw in het hoge gras erop uit is om aan te vallen of lekker een dutje doet. Het verschil in energie dat een aanvallend dier uitstraalt maakt dat het prooidier op de vlucht slaat. Echter hoe vaak zien we niet dat een prooidier rustig staat te grazen naast zijn natuurlijke vijand wanneer die vijand verzadigd is? Het prooidier voelt dat het veilig is en niet bang hoeft te zijn voor zijn vijand op dat moment. Zodra zijn vijand weer honger krijgt slaat de energie om van beide dieren en belanden in een leven op dood situatie. Maar dit geldt niet alleen voor het dier in kwestie het geldt voor de hele kudde. In fractie van seconden weet de hele kudde dat er gevlucht moet worden en zal de leider er alles aan doen om de kudde weer in veiligheid te brengen. Dit gebeurt allemaal door lichaamstaal en energie, dichtbij en op afstand.

 

 

Veilig of niet veilig luistert dus heel nauw!

Paarden zijn pre-historische dieren. Door alle eeuwen heen hebben zij met deze senses weten te overleven. Deze hoog gevoelige kwaliteiten zetten wij in bij paardencoaching. Het inzetten van het paard bij coaching geeft een heel andere dimensie aan de situatie. Het brengt vaak een heel ander inzicht teweeg die men soms met louter gesprekken niet naar boven krijgt. Tijdens een sessie zal de paardencoach het gedrag dat het paard vertoont  reflecteren naar de coachee, het leidt vaak naar dat wat er op dat moment de aandacht heeft of waar behoefte aan is.

 

Wat ons dagelijks bezig houdt en wat we voelen zijn vaak twee heel verschillende dingen. Wanneer ons gevoel strookt met wat ons bezighoudt zal er over het algemeen veel herkenning zijn, bevestiging, rust. Echter de afgelopen decennia hebben wij, mensen, ons voornamelijk ontwikkeld in rationeel opzicht. We moeten ons ‘koppie’ erbij houden en zijn vaak vergeten te voelen waardoor ons instinctmatige senses is verzwakt. Eigenlijk zijn we ons ‘mens-zijn’ zoals we ons oorspronkelijk willen voelen kwijt geraakt. We staan niet meer op een lijn met onszelf, zijn niet meer in balans, voelen geen harmonie tussen ons hoofd en ons lichaam. Het paard kan dit ervaren als ‘raar’, ‘er is iets met die nieuwe kudde lid aan de hand’. Zodra men in staat is voorzichtig contact te maken met het paard en met zichzelf vanuit het pure gevoel zal er aandacht zijn op de emoties en spanningen die iemand op dat moment bij zich draagt. Een paard begrijpt niets van wat er in ons hoofd omgaat. Het kan alleen maar de energie voelen dat het resultaat is van onze (onbewuste)gevoelens en gedachten. Vanaf dit punt zal de paardencoach helpen het eigen spiegelbeeld te gaan zien om de weg naar het ‘oorspronkelijke menszijn’ weer terug te vinden.

Paarden kunnen niet anders reageren dan vanuit het pure instinct dat hun kern en oorsprong vormt. Daar kunnen we feilloos op vertrouwen! Het is de kunst om dit pure zelf zoals paarden van oorsprong zijn te leren integreren in ons dagelijks bestaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

rosehillpark_button_psychosocialetherapie

rosehillpark_button_yoga

rosehillpark_paardencoaching